Overslaan en naar de inhoud gaan

Generatietuin

12

U heeft misschien wel al eens gezien dat er rond ons woon-zorg centrum een groot stuk groen aanwezig is. Doordat dit zeer dichtbegroeid en moeilijk toegankelijk is voor mensen met een rolstoel of personen die slecht te been zijn hebben wij hier voorheen nooit gebruik van kunnen maken. 

Wij hebben echter een groots idee! We ontdekten dat de provincie Oost-Vlaanderen samen met de gemeente Beveren een aantal projecten steunt, namelijk het aanleggen van een generatie tuin. De hoofdbedoeling van zo’n tuin is dat het een ontmoetingsplaats is voor de verschillende generaties.
Hierin zien wij een prachtige kans die we niet aan ons voorbij willen laten gaan.

Wij willen graag een levendige tuin creëren, die aantrekkelijk en uitdagend is voor zowel onze bewoners als voor familie, vrienden, schoolkinderen, vrijwilligers, …
Het zou een plaats kunnen worden, waar we regelmatig samen activiteiten organiseren, waar er plaats is voor ontmoeting, waar men gewoon van het buiten zijn en de natuur kan genieten en nog veel meer.

We hebben voor het ontwikkelen van deze tuin een enthousiaste partner gevonden, namelijk Leefschool De Zonnewijzer te Kieldrecht. 
We zijn ondertussen al een paar keer samen gekomen om te brainstormen, te dromen en te plannen. Het project wordt gecoördineerd door Good Planet, een organisatie gespecialiseerd in het begeleiden van projecten rond duurzaam samenleven.
 

Op 20 oktober 2020 komen de geïnteresseerde bewoners en leerlingen samen. We gaan dan werken met hun wensen  rond de generatietuin. Hoe moet die eruitzien? Wat willen we graag in de tuin? Iedereen mag zijn fantasie de vrije loop laten.

Nadien bekijken we wat haalbaar is en wordt een plan opgemaakt door Good Planet. 

Het is zover, juni 2021, de eerste fase van de generatietuin is een feit ! 
We hebben een wandelpad waar onze bewoners en familie kunnen genieten van een wandeling in het groen.

1245

Samen met de bewoners hebben we op een feestelijke manier het wandelpad geopend.

1011

Het zag ernaar uit dat Corona weer roet in het eten ging gooien, maar met een aangepast programma zijn we er toch in geslaagd om nog eens samen te komen met de kinderen van de Zonnewijzer en zo weer een stap voorwaarts te zetten in de ontwikkeling van onze generatietuin. Eerst heeft Anna (van Good Planet) een aantal foto’s van mogelijke creaties voor in de tuin getoond aan de kinderen.

generatietuin

Ze moesten dan stemmen welke elementen voor hen onmisbaar waren in een tuin. Er waren o.a. foto’s van een insectenhotel, een wilgenhut, een waterpartij, klimstronken,…)

generatietuin

generatietuin

 

Daarna was het de beurt aan een delegatie van onze bewoners om de foto’s te beoordelen terwijl de kinderen allerhande opdrachten uitvoerden. Ze verzamelden harde en zachte zaken die ze vonden in de natuur, maakten een stinkend parfum van bessen en bladeren, verzamelden kruipende diertjes en maakten een kunstwerk van natuurlijk materiaal op het wandelpad. Het was de moeite waard om dat jeugdig enthousiasme te bekijken !!!

generatietuin

 

generatietuin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De komende week gaan we in het WZC aan de hand van de foto’s nog een aantal bewoners bevragen rond hun tuinwensen en die informatie  sturen we dan door naar Anna.

Anna en Chris (Good Planet) gaan dan aan de hand van de informatie die ze van de kinderen en van onze bewoners hebben een grondplan opmaken en dat zullen we dan samen met de Zonnewijzer en onze bewoners evalueren en eventueel aanpassen.

We houden jullie op de hoogte!